Forschungsstation Traces

The "Traces Forschungsstation" serves the exchange between university research and teaching with urban society. With its limited 6-year placement in the green space of Lutherplatz, it combines ecological aspirations with the creation of versatile spaces for public events. Students from the Department of Architectural Theory and Design at the University of Kassel planned the modular building and built it themselves. It is designed to be universal and open to all uses.

Images and Plans

Plans

Technical Description

The house has a history: even before it was built in Kassel, it made a one-year "guest appearance" for the Bauhaus anniversary in Dessau. The project took up "The Growing House" by Bauhaus teacher Ludwig Hilberseimer from 1932 and served as a model for the self-build project. After all, 90 years ago, the avant-garde of the time was already propagating the economical use of resources by means of modular expandability and the use of wood. This history remained largely unknown, but as a temporary exhibit installed in the Unesco World Heritage Site in Dessau-Törten, the "Growing House" newly built by students attracted numerous visitors from all over the world. It then went on tour.

It underwent a transformation process for the new location in Kassel. Adjustments were made with regard to its use as a research station by the university and Traces. The location also required changes: The focus was particularly on the building's relationship to the outside space and vegetation, as Lutherplatz is a valuable inner-city green space. Although the house is only a temporary guest there, the climate resilience of the measure plays a central role. The aim was to consciously incorporate the green resources of the surrounding area and treat the leased building land with care. For this reason, the microclimatic conditions in and around the house were also integrated into the design process: The house was not only positioned so that it was easily accessible and visible, but also ideally shaded by trees. To avoid affecting their roots, the foundation consists of individual blocks that are only slightly embedded in the ground. No surfaces were sealed. Instead, there is an air space under the house. The collected roof water seeps away. The building envelope was given a plant trellis and a light-colored sheet metal roof that prevents heating. The measures were implemented in consultation with the environmental department of the city of Kassel. New tree species were also planted around the research station that can withstand longer periods of drought.

There are various connections to the outside space: On the west side by means of the barrier-free terrace, which is accessed via floor-to-ceiling doors. In summer, it serves as an outdoor podium and additional accessible connection between the two wings of the building. Floor-to-ceiling glazing on three front sides mediates between inside and outside. The glazed corner situation towards the city in particular refers to the public character of the research station.

Documents

File
(PDF)

Facts

Client
Transdisziplinäres Forschungszentrum für Ausstellungsstudien (TRACES)
Anna-Lisa Scherfose Geschäftsstelle TRACES Kunsthochschule, Kunstwissenschaft E-Mail: contact@traces-ausstellungsstudien.de

Site / Structure Dimension
Die über Eck verbundenen Gebäudeflügel sind in Länge und Breite leicht differenziert. Zusammen bieten sie rund 90m2 Nutzfläche. Sie können je nach Nutzungsszenario unterschiedlich möbliert oder leer belassen werden. Der grössere Flügel (50m2) verfügt über eine dienende Raumschicht an der Stirnseite. Dort reihen sich Kleinküche, Lager und barrierefreies WC aneinander. Der kleinere Flügel (42m2) ist nicht weiter unterteilt. Die primäre Konstruktion besteht aus aneinandergereihten Holzrahmen in einem Achsabstand von 90cm. Sie sind auf eine soliden Schwellenlage mit deutlich Abstand zum Boden aufgesetzt. Die Rahmenstiele sind im Querschnitt T-förmig. Sie bilden somit einen Flansch, an den die Holz-Fassadentafeln angeschlagen sind. Der Deckenträger ist aufgrund der Spannweite im breiteren der beiden Flügel mit einem Metallband unterspannt. So konnte er sehr filigran gehalten werden. Das Dach besteht wie die Wände aus einzelnen vorgefertigten Holztafeln. Es ist mit Trapezblech eingedeckt. Wände und Dach haben aussteifende Wirkung.
Eine Vorraussetzung für den Selbstbau war die Einführung spezifischer Arbeitsverfahren: Anstelle der im Holzbau üblichen Balken wurden einfache Brettquerschnitte verwendet. Sie sind mit Kleinmaschinen abgelängt und additiv zu tragfähigen, individuell konfigurierten Querschnitten verschraubt worden. Es resultiert eine filigrane Ästhetik, die nicht einer zimmermannsmässigen Tradition folgt, sondern an Vorbilder aus dem Leichtbau anknüpft. Aufgrund ihres geringen Gewichts lassen sich derartige Elemente leicht mit Muskelkraft aufrichten. Primär wurde Holz als Baustoff für konstruktive Elemente und im Ausbau verwendet. Sogar die Pflasterung des Weges besteht aus Holzklötzen. Die Fassaden sind mit horizontal verschalten Holztafeln bekleidet. Sichtbare Fugen zwischen diesen Tafeln korrespondieren mit dem Stützenraster und bringen die Modularität der Konstruktion zum Ausdruck.
Budget
Material
150000 €
In Kind
Beratung:
Mark Laszkiewicz (Bauplan ML), René Mäurich, Ingenieurbüro für Tragswerksplanung, Berlin; Gerhard Kratzenberg, Beratende Ingenieure, Kassel; Tauber Explosive Management GmbH & Co KG, Weiterstadt
Other Budget
Firmen:
Garten- und Landschaftsbau C. Ullrich, Kassel; Heim und Jörges GmbH, Haustechnik, Kassel; Talis Lehmbau, Kaufungen
Periods
Project Start
2021
Length of Preparation Phase
1 Semester
Length of Planning/ Design Phase
1 Semester
Length of Construction Phase
1 Semester
Project Context
Project Type
Function
Care / Education | Community / Culture
Construction Methods/Techniques